Yeterli ve dengeli beslenmek sağlıklı olabilmenin öncelikli koşuludur. Spor yapan bireyler ile sporcular için yapılan sporun kalitesini yükseltmek ve sağlıklı bir fiziksel yapıya sahip olabilmek için yeterli ve dengeli beslenme büyük önem taşımaktadır. Genetik yapı, kişiye uygun antrenman ve beslenme sporcunun performansını etkileyebilmektedir. Kişi kendi genetik yapısına uygun spor dalını seçtikten sonra kendine uyumlu bir antrenman ile spora doğru bir giriş yapmış olur. Beslenme sporun arkasında kalan belki göz ardı edilebilen ancak performansı fazlası ile ilgilendiren bir etmendir.
Spor yaparken sporcunun enerji metabolizmasını, kendi kilosu ve antrenmanına uygun kaloriyi bilmesi, buna uygun beslenmesi performansını arttırarak başarıyı daha kolay elde etmesine yardımcı olacaktır.
Sporcu beslenmesinde amaç sporcunun fiziksel özelliklerine uygun alması gereken kaloriyi belirledikten sonra antrenmanın yoğunluğuna bağlı oluşacak kalori ve besin öğesi kayıplarını göz önüne alarak gerekli enerji ve besin öğesi düzenlemelerini yapmaktır. Mucizevi spor performansını arttıran bir besin veya besin öğesi yoktur. Beslenme bir bütün olarak düşünülmelidir. Önemli olan sporcunun, sporcu beslenmesi kuralları içerisinde, yeterli ve dengeli beslenmesinin sağlanmasıdır. En iyi performansı göstermek için sporcularında spor yapmayanlar gibi aynı besin öğelerine karbonhidrat, yağ, protein, vitamin-mineraller ve su gereksinimleri vardır. Ancak sporcuların bu besin ögeleri gereksinimleri daha fazladır.