Azar azar ve sık besleniniz, midenizi çok doldurmadığınız takdirde sindirim güçlüğü ve beraberinde gaz sıkıntısı yaşamazsınız.
Günde 5-6 öğün tüketiniz,
Sindirim ağızda başlar. Yemeklerinizi yavaş yiyip, bol çiğnediğinizde mideye düşen görev azalır.
Yemeklerinizi ılık tercih ediniz, çok sıcak – çok soğuk besinler tüketmeyiniz.
Acılı, baharatlı, naneli yemeklerden uzak durunuz.
Bütün yağlı yiyecekler, kızartmalar, kavurmalar, yağlı börek, çörek, pasta, kek, kurabiye, hamur tatlıları, yağlı etler, yağlı balıklar, tavuğun yağlı kısmı (derisi), sucuk, salam, sosis, pastırma, sakatatlar ( karaciğer, beyin, böbrek, dalak, işkembe, dil v.b sindirimi zor besinlerdir, uzak durunuz.
Çiğ meyve ve sebzelerde gaz yapabilir. Sebzeleri salata yerine pişmiş olarak meyveleri ise haşlayarak yada fırında pişirerek tüketebilirsiniz. Meyvenin kendi tadı ile hazırlanmış kompostolar içebilirsiniz.
Bazı sebzeler pişseler dahi gaz yaparlar bu sebzeleri tolerasyonunuza göre dikkatli tüketiniz.
Çiğ soğan - sarımsak
Kereviz,
Karnabahar,
Lahana,
Brokoli,
Brüksel lahanası,
Bezelye,
Pırasa
Süt - yoğurt – ayran da gaz yapabilir. Sütü sıcak veya az şekerli muhallebi olarak, yoğurdu ise oda ısında tüketmek gaz yapıcı özelliğini biraz olsun azaltabilir.
Kuru baklagiller ve bulgur, turunçgiller (portakal – mandalina – greyfurt – limon) ve karpuz – kavun gaz yapıcı özelliği baskın olan besinlerdir. Dikkatli tüketiniz.
Rezene Çayı, gaz problemlerinizin azalmasına yardım eder. Yemeklerden sonra veya kendinizi kötü hissettiğinizde içebilirsiniz.
Kimyon da gaz problemlerine iyi gelir. Yemeklerinize ilave edebilirsiniz.