Yılbaşı ve Sonrası

Yılbaşı ve Sonrası

Yılbaşı ve Sonrası

Yılın son gününü sevdiklerimizle eğlenerek geçirmek, yeni yıla en sevdiğimizi öperek girmek artık bizimde kültürümüzün bir parçası haline geldi.  Maksat mutlu olmak için her fırsatı değerlendirmek ise o geceyi de en mutlu şekilde yaşamak için beden sağlığımızın bize burada engel olmaması adına beslenme konusunda ufak tefek ayrıntılara dikkat etmekte fayda var.

Yılbaşı akşamının olmazsa olmazı hemen hemen herkes için aynı olan eylem tabiî ki akşam yemeği ve sonrasında ki atıştırmalıklar.. Bizler de bu akşamda iştahımıza yenilmemek için gün içerinde dikkat ederek önlem alabiliriz.

Kahvaltı günü en önemli öğünüdür. Yılın son gününe de kahvaltı ile başlamak koşuşturmalar ile geçecek uzun gününüze daha zinde başlamanızı sağlayacaktır. Kahvaltıda 1 adet yumurta, yanında az yağlı peynir, 3-4 adet zeytin ve bol çiğ mevsim sebzeleri ile 1-2 dilim tam buğday ekmeği yiyebilirsiniz. Gün içerinde aç kalmamaya özen görerek 2-3 saat aralıklarla düşük kalori içerikli taze veya kuru meyvelerle ara öğün yapabilirsiniz. Meyvenin kendisini acıktırdığına inanan kişilerdenseniz meyvenin yanında tüketeceğiniz 2-3 tam ceviz veya 10-15 badem  - fındık size tok kalmaya yardım edecektir. Akşam yemeğinizde sizi etli bir menünün beklediği sürpriz olmasa gerek. Bu sebeple öğle yemeğinizde sebze ağırlıklı bir menü seçmeniz günün dengesini sağlayacaktır. Akşam yemeğinize geçmeden önce mutlaka bir ara öğün yapmanızı tavsiye ederim. Unutmayın enfes görünen ve kokan ancak yüksek yağ ve kalori içeren yemekler ve içecekler sizi bekliyor. Kontrolü elde tutabilmek için çok aç olmamalısınız. 1 kase kaymaksız yoğurt veya 4-5 adet kepekli grisini ve bir fincan bitki çayı ile küçük bir ara öğün yapmak sizi çok rahatlatacaktır.

Yıl sonu gece yemeğinizi eğer bir restorantta yiyecekseniz ordövr tabağınızdan 1 dilim peynir ile sebzeli mezeleri küçük bir dilim esmer ekmek ile yiyebilirsiniz. Ara sıcak olarak ikram edilen börekler, krepler yine yağ ve karbonhidrat deposudur. Bence bu tabağı reddedebilirsiniz. Ama eğer aklınızda o tabakta kalacaksa tadına bakarak bırakabilirsiniz. Ana yemek yüksek ihtimalle hindi olacaktır. Hindinin yanında servis edilen kestaneli pilav ve patatesi tüketmeyerek salata eşliğinde hindi yemeğinizi yiyebilirsiniz. Yemek sonrası ikram edilen meyve ve pasta seçeneğinden yalnızca birini seçerek karbonhidrat yüklenmesini azaltabilirsiniz.

Evde geçirecekseniz etli yemeğinizin yanındaki pilava dikkat etmekte fayda var. 1 çay tabağı pilav 1dilim ekmek demek, unutmayalım. Bol salata, yoğurt – yoğurtlu mezeler, az yağlı hazırlanmış sebzeli mezeler, 2-3 tane çiğ köfte veya mercimek köfte az kalori almanızı sağlayabilir. Yemekten sonra 1 çay bardağı kadar kuru yemiş, 1-2 porsiyon meyve tüketilebilir. Tatlı konusunda da yoğun geçen bir yemek sonrası tatlıyı tadımlık tüketmekte fayda var.

Yılsonu akşamının en büyük handikapı alkol oluyor. Alkol içeriği en düşük içecek şaraptır. Yılsonu yemeğinize 2-3 kadeh şarap eşlik edebilir. En önemli kural alkolü aç tüketmemektir. Çünkü alkol kana hızla karışır ve sizi erken sarhoş edebilir. Alkolü az tüketmek için yanında kalori içeriği olmayan su, sade maden suyu, light içecekler içilebilir.

Çoğu kişi için yıl sonu ve yıl başı arasında tam bir beslenme dengesizliği oluşmaktadır. Bu nedenle ertesi gün artık telafi günüdür. Battı balık yan gider diyerek ertesi gün de akşam ki rahatlığınızı devam ettirmeniz en başta kalbinize zarar verecektir. Bu nedenle yılın ilk günü kendi bedeninize iyi davranmayı kendinize ilke edinin ve tüm yılı böyle geçirmek için ilk adımı atın.

Yılın ilk gününde güne mutlaka kahvaltı ile başlayın. Gün içerinde en az 2-2.5 lt su içmeyi ihmal etmeyin ve tatil gününüzde açık havada yürüyüşler yaparak vücudunuzu canlı tutmaya çalışmanızı tavsiye ederim.

Tüm sevdiklerinizle huzur içinde geçireceğiniz yeni bir yılın sizi bekliyor olmasını dilerim.

Mutlu seneler

                                                                                                          Dyt. Gözde Şahin