Kurban bayramı islam dininin gerekliliklerinin yerine getirmek için kutlanan bir bayramdır. Birçok kişi aile geleneklerini devam ettirerek bu bayramı tam bir ziyafet şöleni haline getirmektedir. 4 gün süren bu bayram süresince kurban etini yani kırmızı eti fazla tüketmek bir de bunu börek ve baklava ile desteklemek sağlığa önemli ölçüde zarar verebilir.
Kurban bayramında tüketilen et aslında iyi bir protein ve demir kaynağıdır. Sağlıklı beslenme programlarında yeri her zaman var olan etin tüketim sıklığı haftada 2-3 gün 100 – 120 gr’dır. Böylelikle ihtiyacınız olan demir ve proteini alabilirsiniz. Ayrıca et kolesterolden de zengindir. Kolesterol insan vücudu için gereklidir. Hormonların içerisinde kolesterol vardır. Ayrıca sinir uyarılarının iletilmesinde de kolesterole ihtiyaç vardır. Ancak bilinmelidir ki insan vücudu için bu kadar önemli olan kolesterolün aslında ¾’ü yani yarısından bile fazlası vücutta sentezlenir. Bize sadece ¼’lük kısmını dışardan almak kalır. Bunu da zaten günlük beslenmemizde yer vermiş olduğumuz peynir, yumurta, süt, yoğurt, kırmızı et, ve tavuktan fazlası ile alıyoruz. Sağlıklı bir kişide günlük alınması gereken kolesterol miktarı 300 mg’dır. 1 adet yumurtanın içerisinde 213 mg, 1 yumurta büyüklüğünde kırmızı etin içerisinde ise 20 mg kolesterol bulunmaktadır. Bayram süresince tüketilen her 1 yemek kaşığı kavurma eti ile yine 20 mg kolesterol almış olacağınızı unutmamalısınız. Fazla alınan kolesterol damarların etrafını sararak damar tıkanıklıkları ve ani kalp krizine yol açabilir.
Etin içeriği önemli olduğu kadar hazırlanma şekilleri de sağlığı etkilemektedir. En yağsız et bile kendi içeriğinde yağ ihtiva eder. Bu nedenle et pişirilirken içerine ekstra yağ ilave etmeye gerek yoktur. Eti kendi yağı ile fırında, buğulama, ızgara veya haşlama yöntemi kullanılarak pişirebilirsiniz. Tatlandırmak için kekik, kimyon, pul biber, karabiber gibi baharatlardan yararlanılabilir. Damak tadı olarak yağlı yemekleri seven kişilere bu tarz baharatlar ağız tadını değiştirmeye yardımcı olacaktır. Mangal da yine en büyük handikaplardan biridir. Mangalda ızgara yapılarak hazırlanan etlerde ateşle temas etme aralığı önemli. Et ile ateşin arasını 10 – 15 cm olarak ayarlayabilir ve eti yakmadan pişirebilirseniz eti kendi yağı ile pişirmeyi başararak tüketebilirsiniz. Ayrıca etin içinin iyi pişmesine özen gösteriniz. Pişmemiş etler içerinde bakteri barındırarak bağırsak enfeksiyonu yaşamanıza sebep olabilir.
Kırmızı et en iyi demir kaynağıdır. Bu nedenle etin içindeki demirden en iyi şekilde faydalanabilmek için yanında mutlaka bol yeşilliklerden oluşan bir salata veya çoban salata ile birlikte tüketmeye özen gösteriniz. Ayrıca et protein kaynağıdır. İçerinde posa yoktur. Sağlıklı beslenmede bir öğünde tükettiğiniz besinlerin protein, karbonhidrat ve yağdan dengeli olması o öğünü vücudun daha iyi sindirmesini ve kullanmasını sağlar. Bu nedenle menünüzde kırmızı et ile hazırlanmış bir yemek yanında mutlaka salata ve bunlara 1-2 dilim ekmek veya 1 kepçe çorba veya 3-4 çorba kaşığı bulgur pilavı ilave edilebilir.
Beslenmede her tür besin bulunmalıdır. Çünkü insan vücudunun sağlıklı olabilmesi için 50 farklı besine ihtiyacı vardır. Beslenmede asıl önemli olan tüm bu besinlerin yeterli ve dengeli alınasını sağlamaktır. Bu nedenle bayramla birlikte hayatın değişmediği gerçeği ile yüzleşerek bu süreyi sağlıksız beslenme seçenekleri ile geçirmemeye özen gösteriniz. Tabi ki geleneksel alışkanlıklara bağlı olarak şerbetli tatlı, börek ve çikolata gibi karbonhidrat içeriği yüksek ikramlar karşınıza çıkacaktır. Önemli olan bunları ne kadar tükettiğinizdir. Kendinize bir limit belirleyin ve bayram süresince bu miktarların üstüne çıkmamaya çalışın. Sağlıkla geçirilecek mutlu bayramlar dilerim.