İshal; mevsim koşulları, yanlış besin tüketimleri, mikroorganizmalar, besin intoleransı, ilaç kullanımlarına bağlı yan etkiler veya bağırsak hastalıklarına bağlı olarak en sık görülen hastalıklardan biridir. İshal, barsak hareketlerinin artması ile dışkı kıvamının bozularak yumuşaması ile birlikte sıvı görünüm alarak, miktarının ve günlük dışkı sayısının artması şeklinde tanımlanabilir. Yalnızca sık dışkılama dışkının kıvamı bozuk değilse ishal sayılmaz. İshalin ana belirtileri sulu dışkı ve kusmadır. Vücuttan atılan aşırı miktarda su ve mineral kaybı ile beraberinde ciddi bir durum olan dehidrasyona neden olabilir.
Dışkının kanlı, mukuslu olması, renginin değişik olması ishale eşlik eden farklı bir hastalığı gösterebilir. Örneğin kanlı ishal dizanteri göstergesidir. Kanlı ishal olmuş bir kişi aslında ishal değil ishal olmasına sebep olmuş hastalıktan korkmalı ve tedavi yöntemini araştırmalıdır.
İshaliniz 3 günden fazla sürdüyse, ishal ile beraber ateş – kusma – karın ve makat ağrısı yaşıyorsanız, dışkınızda kan varsa veya kıvamı- rengi – kokusu normalden farklıysa, ayrıca beraberinde halsizlik yorgunluk gibi sıkıntılar yaşıyorsanız mutlaka bir hekimden yardım isteyiniz.
Hekim tarafından ishalin sebebi araştırıldıktan sonra ishal tedavi planına uygulanırken aşağıda belirttiğim kurallara da dikkat etmek ishali daha kolay atlatmanızı sağlayabilir. Ancak en başta bahsettiğim gibi ishaliniz bir başka hastalığın göstergesi ise size özel hazırlanmış bir diyet uygulamanız daha doğru olacaktır.