Anne sütü bebeğinizin ihtiyacı olan tüm enerji ve besin öğelerini karşılayabilecek şekilde üretilmiş bir mucizevi bir besindir. Yıllar boyunca yapılan çalışmalar bebeğe ilk 6 ay sadece anne sütünün yettiğini göstermiştir. Bu nedenle bebeğinize ilk 4-6 ay elinizden geldiğince mümkün olduğunca anne sütü vermeye gayret gösteriniz. 4-6 aydan önce bebeğin su dahil herhangi bir ek besine ihtiyacı yoktur. Üstelik 4-6 aydan önce bebeği ek besinlerle tanıştırmanın olumsuz sonuçları da olabilir. Örneğin böbrekleri tam fonksiyonel çalışmadığı için verdiğiniz besini düzgün atamaz ve ilerde böbrek çalışma fonksiyon bozuklukları oluşabilir. Bağırsaklar yeterli gelişmediği için sindirim – emilim bozuklukları ve beraberinde besin intoleransı ve alerjilerine yol açabilir. Ayrıca bebekte başını sabit tutamama ya da çiğneme yutma refleksi oluşmadığı için de bebekte besinin geriye kaçması sonucu boğulma sıkıntısı olabilir. Bu nedenle bebeğe ek gıda başlama konusunda acele edilmemelidir. Her bebeğin durumu kendine özgüdür. Bazı özel durumlarda 4-5 ayda ek besin başlanabilir. Ama bu duruma bebeğinizin özel doktoru karar vermelidir. Erken başlamak ne kadar sıkıntılıysa geç başlamakta iyi değildir. Bebeğin enerji ve besin öğesi ihtiyacı arttığı ve bunları artık sadece anne sütünden karşılayamadığı için ek gıda ile beslenmesinin desteklenmesi gerekmektedir.
Ek gıdaya başlarken öncelikle her annenin sabırlı olması gerekmektedir. Emme refleksi ile doğan bebek ilk etapta katı gıdayı reddedebilir. Bunu göz önüne alarak sabırla ve sakinlikle bebeğinize ek gıdalar hazırlayarak yedirmeye çalışınız. Sizin steresiniz ve sinirlenmeniz bebeğin yaklaşımını fazlasıyla etkileyecektir. Bu nedenle ilk kuralınız sabırlı olmak olsun.
Bebeğinize vereceğiniz her besinin doğal, hormonsuz, katkı maddesiz ve taze olmasına dikkat edin. Her besini öğünlük hazırlayın ve kalan karışımı tekrar vermeyin. Yemeden önce hazırlayıp kalanını dökün. Böylece bebeğinizin daha sağlıklı beslenmesini sağlarsınız.
İlk önce besinleri karıştırmak yerine tek tek veriniz. Besinleri tek tek verdiğinizde bebeğinizin o besinin lezzetini daha iyi almasını yani tatmasını sağlamış olursunuz. İlk başladığınız besinleri hep 1-2 tatlı kaşığı olarak başlayın ve sonra miktarını arttırın. Unutmayın ilk önce bebeğinizin besini tanımasını, tatmasını, öğrenmesini sağlıyorsunuz. Bu nedenle tadı kötü, karışım gıdalardan uzak durun. Ayrıca yiyeceklere ufak ufak ve tek olarak başlamak bebeğinizdeki değişiklikleri daha iyi gözlemlemenizi de sağlar. Sonuçta bebeğinizin yumurtaya, havuca veya yoğurda alerjisi olabilir veya gaz yapabilir.
Bebeğinize vereceğiniz bir besini her zaman en aç olduğu ve en keyifli olduğu zamanda deneyin. İlk kez denediğiniz bir yiyeceği verdiğinizde tepki olarak reddedebilir. Bu gayet normaldir. Bebeğinizin bu yiyeceği sevmediğini düşünerek onu tamamen elemeyin. Bebeğinizin daha aç olduğu bir zamanda 1-2 gün sonra tekrar deneyin. Pes etmeyin. Sonuçta o bir bebek ve onun beslenmesine siz yön veriyorsunuz. Kararlı olduğunuz sürece bebeğinizi her besine alıştırabilirsiniz.
Annelerin genellikle e çok yaptıkları hata emzirdikten sonra ek gıdayı vermeye çalışmak oluyor. Bebeğiniz sizi emdiğinde karnı doymuş olduğu için verdiğiniz diğer besini reddedebilir. Bu nedenle bebeğinize önce ek besini verip üzerine sizi emmesini sağlayın. Yani önce yemeğini yesin üzerine kahve niyetine sizi emsin.