Vücut yapımız dışarıdan bakıldığında ayna da bizi mutlu edip etmemesini sağlamanın yanında sağlıklı olup olmadığımızın da habercisi olabiliyor. Kilomuzun boyumuza göre oranı bize matematiksel olarak sağlığımız ve bedenimiz açısında bir bilgi vermektedir. Bu hesaplamaya beden kitle indeksi diyoruz ve kilonuzu boyunuza göre bu veriler doğrultusunda değerlendiriyoruz. Ayrıca vücudumuzda belirli bir miktarda yağ olması gerekmektedir. Fazla yağa sahip olmak ne kadar kötü ise vücudumuzun sağlıklı görünmesi ve sağlıklı çalışabilmesi içinde belirli bir miktarda yağa ihtiyacı olduğu da mutlaka bilinmelidir. Unutulmamalıdır ki beynimizde sinir uyarılarının iletilmesinden tutunda, birçok hormonun yapısında yağ vardır. Belirli bir yağ kütlesinin altında olmak belki aynaya baktığınızda size kendinizi iyi hissettirebilir ancak beraberinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Beden kitle indeksi sağlıklı bireylerde 20 ile 25 arasında olmalıdır. 18.5 ile 19.9 arasını zayıflık olarak nitelendiriyoruz. 18.5 beden kitle indeksinin altına olmak sağlık problemleri yaratacak kadar zayıf olmanın göstergesidir. Yağ oranı olarak bedeni değerlendirmek her zaman daha doğru bilgilendirme olacaktır. Kilonuzun sahip olduğu yağa oranı erkeklerde %10 ile %20 arasında olması sağlıklı yağ kütlesi olarak adlandırılabilir. Kadınlarda ise %18 ile %28 arasında yağa sahip olmak sağlıklıdır. Kadınlarda %18, erkeklerde ise %10 yağ kütlesinin altında olmak sağlık açısından problem yaratabilir. Tabi ki özel durumlarda örneğin sporcu bireylerde doktor, spor eğitmenleri ve diyetisyenler eşliğinde yağ oranı kontrollü olarak bu değerlerin altına düşürülebilir.
Biz diyetisyenlere zayıf olmaya bağlı olarak yaşanan çeşitli sıkıntılar yüzünden kilo almak için bireyler başvurmaktadır. Bu sebepler genellikle iştahsızlık, kıyafet bulmakta güçlük, aynada kendini beğenmeme, çabuk hastalanma, adet düzensizlikleri (adet olamama), tırnak ve deri bozuklukları, saç dökülmeleri oluyor. Zayıf olmak yanlış beslenme alışkanlıklarına sahip olmak, aşırı fiziksel aktivite yapmak veya aldığınız kalori ile yaktığınız kalori arasında dengeyi kuramamak ile ilgili olabildiği gibi altında yatan metabolik hastalıklarda olabilir. Örneğin hipertroidi hastası bir kişi metabolizmasının hızlı çalışması sebebiyle yüksek kalorili beslense dahi kilo alamayabilir. Bu nedenle öncelikle zayıflığın altında yatan her hangi bir hastalığın olup olmadığı mutlaka incelenmelidir. Bu konuda dahiliye uzmanları veya endokrinologlardan yardım alınabilir.
Kilo almak dışarıdan bakıldığında çok kolay gibi görülebilir. Ama kilo alırken de sağlığımızı düşünerek doğru adımları atmak gerekmektedir. Kilo alma programlarında da aynı kilo verme programlarında olduğu gibi disiplinli olmak gerekmektedir. Birkaç gün dikkatli beslenip sonra tekrar yemek yemekten uzaklaşmak kilo almayı zorlaştırır. Hedef her gün aynı disiplin ile size uygun hazırlanmış yüksek kalorili beslenme programına uymanızdır.