Yumurta

Yumurta

Yumurta

Yumurta hakkında halkımız arasında maalesef bir kafa karışıklığı bulunmaktadır. Yıllarca kötü olarak nitelendirilen, özellikle kalp hastalarının tüketmemesi tavsiye edilen yumurta bir anda en yararlı besin ilan edilmiş, eski bilgiler yalanmış ve her gün hem de 3-4 adet tüketilmesi tavsiye edilir hale gelmiştir. Bu nedenle yumurta hakkında bilinmesi gereken gerçek bilimsel verileri birlikte gözden geçirelim.

 Yumurta tüm besinler arasında en kaliteli proteine sahiptir. İçeriğindeki protein insan vücudunda sentezlenemeyen ve sadece besinler ile dışarıdan alınabilen "elzem amino asitleri" nden oluşuyor. Sindirilebilirliği yüksek olduğu için, tamamına yakını vücut tarafından kullanılıyor ve vücut proteinlerine dönüşebiliyor. Anne sütüne en yakın besin olan yumurta bu özelliğinden dolayı da diğer besinler ile karşılaştırma yapma kolaylığı sağlıyor. Yumurtada proteinden elde edilen fayda yüzde 90'ın üstünde iken, bu değer sütte yüzde 85, balıkta yüzde 76, sığır etinde de yüzde 74'te kalıyor. 

Yumurta proteinden zengin olmasının yanında iyi bir demir, biotin, lesitin ve kolesterol kaynağıdır. Özellikle lesitin beyin üzerinde olumlu etkileri olan bir yağ asididir. 1 adet yumurta 213 mg kolesterol içerir. İnsan vücudu kolesterol ihtiyacının ¾’ünü kendi vücudunda üretir. ¼’lük kısmının ise dışarıdan alınması gerekir. Günlük yetişkin bir bireyin kolesterol ihtiyacının 250 mg olduğu düşünülecek olursa günde 1 yumurtadan fazla tüketmek kalp hastalıklarına yol açabilir. 

Yumurtanın tüketim ve saklama şekli de yumurtadan sağlanan faydayı değiştirebilir. Yumurta mümkün olduğunca fazla bekletilmemeli ve taze tüketilmelidir. Kırıldığı zaman sarısı dağılmamalıdır. Yumurtanın üzerinde iğne ucu büyüklüğünde porlar vardır. Bu porlar yarı geçirgendir. Yumurtayı yıkamak bu porların geçirgenliğini arttırarak üzerinde barındırdığı bakterilerin içine girmesine sebep olur. Bu nedenle yumurta saklanırken yıkamadan saklanmalı ve pişirilmeden hemen önce mutlaka yıkanmalıdır. Hatta yıkandıktan sonra hemen eller de tekrar yıkanarak bakterinden arındırılmalıdır. Yumurta içinde de bakteri barındırabilir. Bu nedenle pişirerek tüketmek bu bakterileri yok etmeyi sağlayarak sağlığınızı koruyacaktır. Ayrıca Salmonella’da yumurta ile bulaşabilen bir hastalıktır, bu nedenle yumurta tüketiminde hijyen çok önemlidir. Vücut geliştiriciler ve ses sanatçıları yumurtayı çiğ tüketmenin kas dokusunu arttırdığı veya ses tellerine iyi geldiğini düşünerek içmektedir. Sanıldığının aksine yumurtayı çiğ tüketmek yumurtanın içindeki proteinlerin zor sindirilmesine sebep olarak kas kütlesine ekstra olumlu bir katkı sağlamamaktadır. Çiğ yumurtanı s

es tellerine iyi geldiğini gösteren hiçbir çalışma yoktur. Sadece boğazı yumuşatarak rahatlatmaktadır. 

Yumurta sabah kahvaltılarında az yağlı bol domates biberli menemen, bol dereotlu ve maydanozlu bir omlet veya akşam yemeğinde yumurtalı ıspanak olarak tüketildiğinde hem sindirimi daha kolay hem de demiri çok iyi emilen bir form kazanır. 1 yumurtanın 70 kaloridir. Aslında düşük kalorilidir ancak bol tereyağı ile pişirerek tüketmek yumurtalı öğünden fayda değil zarar görmeye sebep olabilir.