Sütü arttıran en önemli besin sudur. Günde en az 2 litre su içilmelidir. Çünkü sütün önemli bir kısmı sudur.
Her gün 1 adet yumurta yemeye özen gösteriniz.
Doğumdan sonraki ilk 2-3 hafta; kalsiyumunun zengin kaynağı olan süt, yoğurt, ayran ve cacık size bu dönemde gaz yapabilir. Sütü az şekerli muhallebi, yoğurdu ise yayla çorba olarak tüketebilirsiniz.
Kalsiyumun zengin kaynağı olan süt, yoğurt ve peyniri gaz sıkıntıları geçtikten sonra her gün düzenli tüketiniz. Özellikle yatmadan önce içilen oda ısında 1 bardak süt gece boyunca süt salınımını arttırır.
Doğumdan sonraki ilk 2-3 hafta; çiğ sebze ve meyve de gaz yapabilir. Sebzeleri salata yerine pişmiş olarak meyveleri de kendi tadı ile yapılmış komposto şeklinde veya fırında pişirerek tüketebilirsiniz.
Karnabahar, brokoli, lahana, pırasa, kereviz, enginar gibi sebzeler pişmiş olsalar dahi gaz yapıcı özelliklerini kaybetmezler. Bu nedenle ilk 2-3 hafta bu sebzeler harici sebzeleri tüketiniz. (Örn; fasulye, pazı, ıspanak, börülce, semizotu, bamya)
Gaz dönemi geçtikten sonra vitaminlerin zengin kaynağı olan taze sebze ve meyveleri her gün düzenli olarak tüketiniz. Özellikle yemeklerde bol koyu yeşil salatalar veya pişmiş sebze yemeği bulundurabilirsiniz. Yemeklerinize bol soğan ve sarımsak ilave ediniz.
Kuru baklagil ve bulgur süt salınımını arttırır ancak aynı zamanda gaz da yapabilir. Eğer bebeğinizin gaz problemi yok ise haftada 3-4 gün kuru baklagil veya bulguru beslenmenizde bulundurmaya özen gösterin.
Kuru hurma, kuru dut, kuru incir, kabak çekirdeği gibi besinlerin süt arttırıcı özelliği bulunmaktadır. Beslenmenizde ara öğünlerde yer verebilirsiniz.
Yemeklerinize kimyon ilave etmek hem farklı bir tat verir hem de süt salınımınızı arttırır.
Rezene, ıhlamur gibi bitki çayları ile günlük sıvı tüketiminizi arttırabilirsiniz.
Hazır meyve suları, gazoz ve kolalı içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları, ayran, bitki çayları, meyvenin kendi tadı ile yapılmış kompostolar, içecek olarak tercih ediniz. Kilo kontrolü için çok fazla taze sıkılmış meyva suyu değil meyvenin kendisi tercih ediniz.
Yer elması ve kestanenin de süt arttırma özelliği vardır. Fazla miktarda tüketmemek kaydıyla haftada 2-3 gün tüketebilirsiniz.
Salam, sosis, sucuk gibi katkı maddeleri içeren yiyecekleri mümkün olduğu kadar seyrek yiyiniz.
Kuru meyveler ve kuruyemişler yoğun enerjileri yanında, demir ve kalsiyum gibi minerallerden zengin olduğu için beslenmede aşırıya kaçmadan tüketiniz.
Yemeklerde muhakkak iyotlu tuz kullanılmalı, doğal besinlerde yeterli alınmayan iyot, ancak iyotlu tuzun kullanılması ile anne sütünden bebeğe geçer.
Kahve, çay, yeşil çay, kola ve diğer kafeinli içeceklerde bulunan kafein süte geçeceğinden ve süt salınımını azaltabileceğinden aşırı alınımından kaçınılmalıdır.