Yaz aylarının sona erdiği, son baharı yaşadığımız şu günlerde metabolizmamızda da farklılaşmalar başladı. Havaların soğumasıyla beraber vücut dışarıdaki havaya karşı iç ısısını koruyabilmek için yağ dokusunu arttırmaya yönelik çalışıyor. Bu sebeple iştah açılmaları, tatlı krizleri, hareket etmek istememe, metabolizma yavaşlaması gibi durumlarla çokça karşılaşabilirsiniz. Tabi bu durumlar da kilo almanıza sebep olur. İdeal kilonuzun her %10 artışı metabolik hastalıkları tetikleyebileceğini düşünerek bu değişime karşı bizim de tedbir almamız gerekir.
Metabolizmamızın yavaşlaması demek yediklerimizin düzgün yakılamaması bu sebeple yağ olarak depolanması demektir. Bu konuda alınacak ilk tedbir günlük tükettiğimiz kalori miktarına dikkat etmek olmalıdır. Pilav, makarna, börek, çörek, tatlı, dondurma, çikolata, alkol kalori içeriği yüksek, yakımı zor yiyeceklerdir. Bu yiyeceklerin tüketimini bırakmak yada en aza indirmek kilo kontrolü için çok önemlidir.
Havaların soğuması ile birlikte ilk vazgeçilen içecek su oluyor. Ama su metabolizmamız için en önemli içecektir. Yapılan araştırmalarda doğal afetlerde kaybolan insanların büyük çoğunluğunun açlıktan değil susuzluktan öldükleri fark edilmiş. Vücudumuz için bu kadar önemli olan su ayrıca zayıflamak için de çok faydalıdır. Günlük alması gereken ideal kaloriyi alan kişiler üzerinde yapılan bir çalışmada sadece günlük ortalama 3 lt su içmeleri sağlanarak kilo vermelerinin sağlandığı görülmüş. Bu sebeple hem kilo almamak, hem zayıflamak hem de sağlıklı olmak için her bireyin kilosu başına 0.03 lt su içmesi gerekmektedir.
Son baharda karnabahar, brokoli, lahana, pırasa, kereviz, ıspanak rahatlıkla bulunabilen sebzelerdir. Posa içeriği yüksek olduğu için son derece tok tutar ve bağırsak çalışmasına yardımcı olur. Metabolizmanın yavaşladığı bu dönemde akşam yemeklerini sebze ağırlıklı geçirebilirsiniz. Ayrıca portakal, mandalina, armut, elma ve nar için de en güzel zamandır. Bağışıklık sistemi için de son derece önemli olan bu meyveler ile ara öğün yapılabilir. Çorba havalar soğuduğunda ilk akla gelen yardımcı yemektir. 1 kepçe çorba 1 dilim ekmek kalorisindedir. Bazen 1 kase çorba içmek istediğinizde kaseler 3-4 kepçe çorba alabiliyor. Bu sefer yemeğin yanında 3-4 dilim ekmek yemiş kadar kalori alabiliyorsunuz. Çorba içmek istediğinizde yemeğinizin yanına 1 kepçe yada ana yemek yerine 3-4 kepçe olarak tercih edebilirsiniz.
Hareketsizlik de son baharın en kötü katkılarından biridir. Yavaşlayan metabolizmayı en güzel yürüyüş ile hızlandırabilirsiniz. Haftada sağlıklı yaşam için 150 dk yürüyüş yapmak hem kalp sağlığınızı hem de kilo kontrolünüzü sağlar.
Dyt. Gözde Şahin