Tatil Zamanı

Tatil Zamanı

Tatil Zamanı

Tatil ZamanıHavaların ısınmasıyla birlikte tatil planları da yapılmaya başlandı. Yemek yemenin serotonin salgılatan yani kişiyi mutlu eden bir faktör olduğu düşünülürse her zaman olduğu gibi tatil planlarında da genellikle yemek ön planda tutulabiliyor.

Tabi ki aslında sağlıklı beslenmeyi bir davranış biçimi haline getirmek, yılın her mevsiminde fit olmak, her yerde – her koşulda besin seçiminde özenli davranmak her zaman tavsiye ettiğimiz kulağa küpe nasihatimizdir. Ancak bazı özel dönemlerde besin seçimleri farklılaşabiliyor. Özellikle uzun saatler süren şehir veya ülke değişikliklerinde kişilerin normal günlük alışkanlıklarına özgü besinler bulamaması, bulunduğu yerin özelliğine bağlı olarak beslenme alternatifleri ve seçenekleri oluşturmaları gerekebiliyor. Örneğin uzun saatli yolculuklarda en çok başvurulan yöntem aperatif abur cubur gıdaların tüketimidir. Ya da açık büfe menüleri olan otel tatillerinde menünün cazibesine kapılıp, tek sefer de çok çeşitli besinler seçilerek hem fazla kalorili ve yağlı beslenme hem de sindirim problemleri yaşanabiliyor. Ayrıca yoğun kalori içeriklerine rağmen tok tutmadığı için sürekli açlık sinyalleri baş gösterebiliyor. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda tatil sonrası herkesin yaşadığı ortak sorun kilo alma oluyor. Keyif almak için çıktığınız yoldan dönünce tartıda hüsranla karşılaşmamak için yapılacaklar aslında çok kolay. Nasıl tatile çıkmadan önce rezervasyon yaptırıyorsanız beslenmenizi de önceden organize edebilirsiniz.

 

Yolculuk ve Tatil programlarında kilo almamak için öneriler :

  • Uzun saatli yolcuklarda çabuk bozulmayacak ancak besleyici değeri olabilecek yolluklar hazırlanmalıdır. Bunlar tam buğday ekmekli sandviç, ayran, kuru meyve, sert kabuklu meyveler, çabuk bozulmayacak elma, armut gibi taze meyveler tercih edilebilir.
  • Uzun saatli yolculuklarda aralarda ikram edilen çay, meyve suyu gibi alternatiflerden hazır meyve suları tercih edilmemelidir. Öte yandan çay, kahve ve asitli içecekler sıvı atımını arttırdığı için vücutta su kaybı meydana gelebilir. Bu tür içeceklerin çok fazla tüketilmemesine dikkat edilmelidir.
  • Seyahat sırasında en çok atlanan su içmektir. Özellikle uçak seyahatlerinde yaşanan ödemi en aza indirmenin yolunun su içmek olduğunu hatırlayarak yolculuk esnasında da günlük yaşamda olduğu gibi bol su tüketilmelidir.
  • Seyahat sırasında gerek bekleme esnasında gerekse yol aralarında fast food yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Fast food yiyecekler fazla yağlı ve tuzlu olmaları sebebiyle hem mideyi rahatsız eder, hem de ödeme sebep olabilir. Ayrıca kısa süre sonra tekrar acıkmanıza sebep olabilir.
  • Araba seyahatlerinde aralarda kepekli peynirli tost ile birlikte 1 bardak ayran hem tok tutması hem de diğer yiyeceklere göre hafif olması sebebiyle tercih edilebilir. Yada 1 kase çorba yanında ayran ve 1-2 dilim ekmek ile birlikte güzel bir menü seçeneği olabilir.
  • Açık büfe konseptli tatillerde en önemli dikkat edilmesi gereke şey porsiyon kontrolüdür. En önemli dikkat etmeniz aldığınız her yiyeceğin miktarında aşırıya kaçmamanızdır.
  • Kahvaltılıklar içerisinden en sağlıklı tabağı oluşturmak için tabağınızı 4’e ayırın.
    • 1/4 lük kesimine 1 dilim peynir + 1 adet yumurta veya yumurtalı menemen - omlet + 1-2 dilim salam veya füme alabilirsiniz.
    • Diğer 1/4 ‘lük kesime domates – salatalık –biber – yeşillik gibi bol mevsim sebzelerinden almaya gayret gösterin.
    • Diğer ¼’lük kesime karbonhidrat grubundan 1-2 dilim tam buğday ekmeği veya simit veya grisini – galeta alabilirsiniz.
    • Son kısıma ise meyve – fındık – ceviz – badem – zeytin – bal - reçel gibi tüketmek istediğiniz farklı bir besin seçin.
  • Öğle ve akşam menünüzde de aynı yöntemi uygulayın.
    • Tabağınızın 1/4 ‘lük bölümüne ızgara veya fırında veya buğulama veya haşlama olarak hazırlanmış kırmızı et veya tavuk veya balık veya hindi seçin. Yağlı, kızartma, soslu etlerden uzak durun.
    • ¼’lük bölüme; bol salata veya zeytinyağlı sebze seçin. Zeytinyağlı yemekleri susuz tarafından alırsanız az yağlı yemiş olursunuz.
    • 1/4’lük bölümüne yine bir karbonhidrat kaynağı olan ekmek veya bulgur pilavı veya makarna alın. Ancak pilav veya makarna konusunda miktara dikkat edin. Unutmayın ki 3 çorba kaşığı pilav veya makarna 1 dilim ekmek kalorisindedir.
    • Tabağın ¼ ‘lük son kısmına ise meyve veya sütlü tatlı yada dondurma seçebilirsiniz.
  • Gün içerisinde mümkün olduğunca ara öğünler yapmaya çalışın. Ara öğün yapmak ana yemeğe çok aç oturmamanızı bu sayede fazla yememenizi sağlar. Ara öğün olarak yazın en güzel seçenek taze meyvedir. Dondurma da haftada 2-3 gün öğleden sonra ara öğün yerine tercih edilebilir.
  • Yemeğe başlamadan önce 1-2 bardak su içmek ilk açlığı bastırmak ve sonrasında mide hacmini doldurarak az yemek yemeyi sağlamak için önemlidir. Yemekle birlikte light içecek, maden suyu veya su tüketilebilir. Alkol almanız gerekirse yemekle birlikte 1 kadeh şarap tüketmek en düşük kaloriyi almaya, böylece kötünün iyisini yapmayı sağlayabilir.
  • Otel tatillerinde açık büfe restoranlar yerine alakart restoranlar seçilmesi kontrolsüz yemek yemenin önüne geçebilir.