Besinsel Ergojenik Destekler

Besinsel Ergojenik Destekler

Besinsel Ergojenik Destekler

Sporcuların vücut ve özellikle kas kasılması için gerekli enerjiyi sağlama, kas kütlesi ve kuvvetini artırma, dayanıklılık kapasitesini yükseltme, egzersiz sırasında oluşacak yorgunluğun daha geç ortaya çıkmasını sağlama, antrenman ve müsabakalar sonrası ve ara devrelerde toparlanmayı hızlandırma, egzersiz sırasında oluşabilecek oksidanlar ve laktik asit gibi ürünlerin zararlı etkilerini yok etmek için sağlıklı beslenmeye eşlik eden çeşitli besinsel destekler bulunmaktadır.

Kreatin, ergojenik destek dediğimiz besinsel destekler içerisinde en etkili olanıdır. Kısa sürede yüksek enerji gerektiren egzersizlerde kasların enerji kullanımını arttırmaktadır. Balık ve kırmızı et kreatinden zengindir. Yüksek performans beklentilerinin olduğu durumlarda dışarıdan suplenment olarak alınması daha uygundur.

Protein sporcular ve spor yapan bireyler için artık ilk akla gelen destektir. Yoğun antrenmanlar vücudun protein ihtiyacını arttırmaktadır. Bu ihtiyaç karşılanmadığı durumda kas kayıpları oluşmaktadır ki bu durum performansı etkileyerek olumsuz sonuçlara yol açabilmektedir. Oluşan bu protein açığını sadece besinlerden karşılamaya çalışmak kilo artışına ve yağlanmaya sebep olabilir. Çünkü protein içeren hemen hemen tüm besineler aynı zamanda yağ da içerir (Örn: 1 su bardağı yarım yağlı (200 ml) sütün içerisinde 6 gr protein varken aynı zamanda 6 gr’da yağ vardır.) Bu nedenle protein ihtiyacını protein destek ürünleri özellikle %100 whey proteinlerinden karşılanabilir.

Amino asit protein yapı taşıdır. Kuvvet egzersizlerini takiben 3-6g elzem aminoasit tüketmenin protein sentezini arttırdığı gözlenmiştir. Egzersizden sonra elzem aminoasit tüketmek, kas gücü ve kütlesinde artışa neden olmaktadır.

Hidroksi metil bütirat (HMB) aminoasit metabolitidir. Diyeti 1,5 – 3g/gün kalsiyum HMB ile desteklemenin antrenmanlara yeni başlayan sporcuların kas kütlesi ve gücünü arttırdığı görülmüştür.

Dallı zincirli aminoasitler(BCAA) egzersiz sırasında kas dokuları tarafından kullanılan özel tip amino asitlerdir. Bu amino asitler egzersiz yapan kaslar tarafından enerji sağlamak için kullanılmaktadır. Aynı zamanda yorgunluğun gecikmesinde etkilidir ve sporcuların egzersiz sonrasında kendilerini daha iyi hissetmelerine yardımcıdır.

Glukozamin / Konditrin sülfat; kas – iskelet yaralanmalarında toparlanmayı hızlandırır. Sporcularda eklem sorunlarını engellemekte, kıkırdak dejenerasyonunu yavaşlatmakta ve eklem ağrılarını azaltmaktadır.